ANGYALOK ÉS ÖRDÖGÖK – ÓVODAI FOTÓZÁS

.

3 gyermekes édesanyaként az óvodai fényképekből számomra hiányzott a tiszta, őszinte gyermeki pillantás, az önmagát adó közvetlenség, a személyiség megmutatása. Ezeket szeretném visszahozni azzal, hogy a fotózások alatt időt szánok a kicsikre, mozgásteret kapnak és ezzel a fényképek nemcsak minőségiek, hanem élettel teliek lesznek.

Minden gyermek más, ezért a fényképek sem lehetnek ugyan olyanok, személytelenek.

Ennek elérése több munkával jár, létszámtól függően akár több alkalmat is jelenthet, mely az óvodai vezetés nyitottságát és a pedagógusok megértését, pozitív hozzáállását igényli. Egy délelőtt 4 óra lehetőség van fotózásra, hogy a kicsik reggelizni és ebédelni is tudjanak, a munkám ne zavarja a mindennapos rutinjukat. Alkalmanként kb. 20-fős csoportot tudok fényképezni, ami gyerekenként kb. 10 percet vesz igénybe. Ennél rövidebb idő számomra kizárja a minőségi képek készítését.

Ha lehetőség van rá, egymást követő napokon megyek az oviba, ha ez nem megvalósítható, akkor hetente 1 napon.

Egyszerre 3-4 gyereket fotózok, nincs sorban állás, várakozás. Az óvoda részéről egy fő segítségét igénylem, aki a gyerekeket kíséri a csoportszobától a fotózás helyszínére.

A színvonalas óvodai, bölcsődei fotózást kihívásnak tekintem. Munkát, energiát fektetek be a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Értve ez alatt az utómunkát is. Ez a gyerekek létszámától függően néhány hétig eltarthat.

Profi eszközökkel végzem a munkám, teljes stúdió felszereléssel megyek a helyszínre. A körülményeket figyelembe véve, mini stúdiót rendezek be egy erre a célra biztosított helyiségben.

A világítás mellett háttereket is használok. A fehér mellett többfélét viszek magammal, melyeket az adott évszakhoz és a közelgő, aktuális alkalmakhoz választok.

Nálam nincsenek beállított képek. Ha van kedve a picinek pózolni, megteheti, de semmiképp nem szeretnék feszengő, mozdulatlan pillanatokat megörökíteni. Bevonom a kicsiket a fotózásba, beszélgetünk, énekelünk közben. Táncolhat, ha szeretne, vagy épp elfeküdhet, ha úgy találja kényelmesebbnek a helyzetet. Ha kell, bohóckodunk, és akár „fejre is állhatunk”. Semmi sem kötelező, de bármit szabad, ami vidámságot, mosolyt, jókedvet varázsol a képekre. A lényeg, hogy visszaadja a pici egyéniségét, különlegességét.

Ha van testvér a közelben, naná hogy csinálunk közös képeket! Ugyanígy az életre szóló jó baráttal, vagy az első illetve épp aktuális szerelmekkel, ölelkezős, puszilkodós, összebújós pillanatokról. Külsős testvér fotózására nincs lehetőség.

Ha a gyermek közvetlen, nyitott, sok képet tudok csinálni. Ha azonban nem érzi komfortosnak a szituációt, nem erőltetem a dolgot. Ilyenkor hagyom, hogy elvonuljon, és igyekszem észrevétlenül elkapni egy-két arckifejezést, de semmiképp nem készítek csak azért képet, hogy legyen. A minőségre törekszem, nem a mennyiségre.

A fotózáshoz névsort kérek csoportonként, szülők email címével. Ehhez szerkeszthető Excel táblázatot küldök. Ezt a listát kinyomtatva, szülőkkel aláíratva, a fotózás napján, a munka megkezdése előtt kérem részemre átadni. Ez egy beleegyező nyilatkozat is egyben, hogy a fotózáshoz hozzájárulnak. Amelyik gyermek nevénél nem szerepel szülői aláírás, a személyiségi jogok betartása miatt őt sajnos nem áll módomban lefotózni.

Az elkészült, válogatásra / megrendelésre bemutatott, utómunka nélküli képeket on-line galérián tekinthetik meg. Ezért van szükségem legalább egyik szülő e-mail címére, Továbbá a digitálisan rendelt fotókat is e-mailben adom át.

A fényképek kiválasztása után a szülők az általam előkészített megrendelő lapon írhatják össze, mely képeket vásárolják meg. Ezt a fizetendő pontos összeggel együtt az óvodán keresztül juttatják vissza nekem. Itt kérném az óvoda segítségét, csoportonként összegyűjtve, egyszerre adják át nekem a rendeléseket.

Ezt követő 2-3 héten belül a digitális fotókat e-mailben küldöm el a szülőknek, míg a papírképeket szintén az óvodán keresztül kapják.

Ovisokról készített képeim önmagukért beszélnek.

Bízom benne, hamarosan találkozunk ovis fotózás keretein belül.