A Nő az anya mögött

Az Első Lépések Fejlesztő Központ és a VIDd Többre Alapítvány szervezésében, Marosi-Pózmány Andrea és Kerekesné Vincze Judit ötlete alapján "NŐ az anya mögött” címmel 2021. márciusában húsz portrémat állították ki a tatai Pálmaházban.

Képzeld el…

Felnővén tele tervvel, lendülettel kezdesz neki az életnek. Aztán jön egy szerelem, házasság, családalapítás. Hallod a barátaidtól, hogy az első, kisgyerekes évek nehezek, de ahogy cseperednek, egyre önállósodnak, és te lassan visszatérhetsz korábbi életedhez. Dolgozhatsz, eljárhatsz a barátokkal, törődhetsz magaddal is, és egyre többször tudsz kettesben maradni a pároddal.

Képzeld el, hogy megszületik a gyermeked, és mindez egy pillanat alatt felborul. Egy tünet, egy diagnózis, és minden átértékelődik. Túlélő üzemmódba kapcsolsz, és keresed a lehetőségeket a terápiákra, a gyógyulásra, az élhető életre…és közben eltávolodsz a régi barátoktól, a játszótéren fecsegő anyukáktól, a gyerekeiket különórákra járató szülőktől. Te vagy a sérült gyermeket nevelő szülő. Megfosztva a lehetőségtől, hogy visszatérj a munkádhoz, a régi hobbidhoz. Hogy te dönthess, a gyereked melyik iskolába járjon. Hogy este spontán leülj meginni egy pohár bort. Hogy a világ részese legyél. Hogy látható légy!

Pedig hidd el, a képeken látható anyák is pont olyan nők, mint bárki más! Vágynak a bókra. Egy lézengős vásárolgatásra. Egy wellness hétvégére. Arra, hogy csak úgy, beüljenek egy kávéra. Vágynak arra, hogy az emberek lássák, kik ők valójában.

Kaptak egy nagy feladatot, mely személyiségük részévé válik, de attól még ugyanúgy szeretnek olvasni, rajzolni, bútort festeni, süteményt sütni, beszélgetni, harsányan nevetni! Izgalmas személyiségük, képességeik birtokában számtalan dolgot tudnának adni a világnak. Gyermekük miatt (pontosabban - a lehetőség hiánya miatt, hogy gyermekük megfelelő ellátást kapjon) sokan kényszerülnek otthon maradni. Kevesebb miattuk a társadalmunk ügyes kezű cukrásszal, kreatív varrónővel, vagy akár könyvelővel, közgazdásszal!

Nézd végig a képeket. Gondolj rájuk. Ha találkozol velük, ne fordítsd el a fejed. Merj kérdezni, segítséget ajánlani. Lásd meg a NŐT az anya mögött…

Ági közgazdász végzettségű, irodai alkalmazott. Amikor csak teheti, szabadidejét a természetben tölti, ami segít neki kikapcsolni, megnyugodni, töltekezni. Hobbija a tortakészítés, festés és kötés. Két fiú anyukája. A fiatalabb, Szilárd 9 éves. Agyi fejlődési rendellenességgel született, hypotón, epilepsziás, CP-s kisfiú.

Andi közgazdászként végzett. Pénzügyi osztályon kontrollerként dolgozott egy multinál. Jelenleg férje fogászati vállalkozását támogatja, mellette saját, méterárukat forgalmazó üzletét fejleszti. Orvosi munkaruházat és speciális gyermekruházat készítését és forgalmazását tervezi. A VIDd Többre Alapítvány “édesanyjaként” folyamatosan újabb és újabb projekteken dolgozik, mellyel célja a kisfiához hasonló gyermekek és családjaik mindennapjainak megkönnyítése, megszépítése. Hobbijai a varrás, festés és egyéb kreatív tevékenységek, valamint az utazás. Két kisfiú édesanyja. Első gyermeke Vid, 6 éves, halmozottan próbatételes gyermek, mozgásban és értelemben is érintett, epilepsziával küzdő, azonban fergeteges humorérzékkel megáldott kisfiú. Diagnosztizálása folyamatos, de eddig eredmény nélküli.

Andrea főpénztáros egy áruházláncnál. Szabadidejét olvasással, kertészkedéssel, utazással szereti tölteni. Hosszú távú tervei között szerepel egy olyan gyógynövény kertészet létrehozása, ahol sérült fiatalok is dolgozhatnak. Kisfia, Bálint 10 éves- Csecsemőkori agyi bénulás következtében halmozottan sérült. Mindezek ellenére remek humorérzékkel rendelkezik, egy igazi rosszcsont és imád a középpontban lenni.

Anita szociális gondozóként, ápolóként dolgozik. Szabadidejében olvasni és horgolni szeret. Rendkívül fontos számára a család és a sérült emberek mindennapjainak megkönnyítése. Három gyermek édesanyja, A 11 éves Isti halmozottan sérült kisfiú.

Barbi asszisztensként dolgozik. Szabadidejét az angol nyelv tanulásával, olvasással, túrázással vagy baratnőivel tölti. Három gyermeke van. A kicsik -Boldi és Bogi- és a éves Bori aki test szerte extrém hipotón.

Dóri érzékenyítő termékek forgalmazásával foglalkozik, a Danka márka megálmodója, A Mesélj, Anyukám podcast egyik állandó műsorvezetője. Emellett bloggerként @elegjoanya néven ír a mindennapokról, a nehézségekről, de inkább a csodáról, amiben élnek. Dóri szerint az anyaság egy önismereti túra, amiben mindenki fejlődni és tanulni tud. Fontos számára a sport, a örnyezetvédelem és az egészséges táplálkozás. Hobbija az éneklés, önismereti tanulmányok és a festés. Három kisfiú édesanyja, köztük a 1,5 éves Zoárdé, aki Down-szindrómával született.

Edina asszisztens egy vérkiadóban. Szabadidejében szívesen olvas. 20 éves fia, Bence összetett agyi fejlődési rendellenességgel, halmozottan próbatételes fiatalemberként éli mindennapjait.

Éva takarítónőként dolgozik. Szeret hobbi kertészkedni, kirándulni, olvasni, régi dolgokból újat varázsolni. Nagy tervei közé tartozik, hogy egyszer eljusson gyermekeivel Rómába. Ikres anyaként átéli, milyen egy egészséges és milyen egy sérült gyermeket nevelni. Kisfia csecsemőkori agyi bénulást szenvedett el, mely a nagymozgására hat leginkább.

Ildi végzettségét tekintve mérlegképes könyvelő, társadalombiztosítási ügyintéző, de képzett talp-és aromaterapeutás masszőr is. Jelenleg családi vállalkozásukban dolgozik. Szabadidejét szívesen tölti olvasással, rajzolással vagy egyéb kreatív tevékenységgel. Lánya Niki, 21 éves, értelmi sérült. Ildikó tanárként dolgozik, hobbija az olvasás. Kisfia, Tomika 5 éves, egy autóbaleset következtében vált halmozottan próbatételes gyermekké.

Ildikó tanárként dolgozik, hobbija az olvasás. Kisfia, Tomika 5 éves, egy autóbaleset következtében vált halmozottan próbatételes gyermekké.

Kata végzettségeit tekintve épületenergetikai tanúsító, közlekedésmérnök. Jelenleg GYOD-on van otthon. Nyitott és befogadó gondolkodású ember, szeret új ismeretségeket kötni. Szabadidejét barátai társaságában tölti legszívesebben. Három gyermek édesanyja, legkisebb Sára, 8 éves, Down-szindrómával született, melyhez agyvérzés is társult. Marika nővérként dolgozik. Ha teheti, Budapesten önkénteskedik egy IV. kerületi ambulancián. Szereti a kreatív alkotó tevékenységeket, de szabadidejét leginkább legkisebb lányának, Dórinak szenteli. Hamarosan a filmiparban is kipróbálhatja magát, ahol ügyeletes nővér szerepét tölti be. Nyolc gyermek édesanyja, Dóri a legfiatalabb, 21 éves. Oxigénhiánnyal született, mely agyi károsodással járt, értelmileg hatott rá. Emellett az autizmus enyhe tünetei és epilepszia társul állapotához.

Marika nővérként dolgozik. Ha teheti, Budapesten önkénteskedik egy IV. kerületi ambulancián. Szereti a kreatív alkotó tevékenységeket, de szabadidejét leginkább legkisebb lányának, Dórinak szenteli. Hamarosan a filmiparban is kipróbálhatja magát, ahol ügyeletes nővér szerepét tölti be. Nyolc gyermek édesanyja, Dóri a legfiatalabb, 21 éves. Oxigénhiánnyal született, mely agyi károsodással járt, értelmileg hatott rá. Emellett az autizmus enyhe tünetei és epilepszia társul állapotához.

Márti diplomás ápoló-és szülésznőként végzett, majd dolgozott. Később gyógyszerismertetőként folytatta munkáját, amihez nemrég újra visszatérhetett. Kevés szabadidejében futni, olvasni szeret. Két gyermeke van. 4 éves kislánya, Pannika extrém koraszülött, CP-s, aliglátó, hydrocephaliás, epilepsziás.

Márti korábban beszerzési asszisztensként dolgozott. Szabadidejében szívesen túrázik, olvas. Családjának hála, heti szinten élvezhet egy kis ÉN időt. Két gyönyörű gyermek édesanyja. Jelenleg a 3,5 éves Levivel van otthon, aki a 27. hétre született, agyvérzést szenvedett el, majd PVL-t (periventricularis leukomalacia) diagnosztizáltak nála.

Melinda a versenysport, bostoni tanulmányok, angol nyelvű diploma majd fotográfiai oklevél után senior csapatfelelős koordinátorként dolgozott. Jelenleg azzal a régóta beérésre várt saját projekt építésével és kibontakoztatásával foglalkozik, ami mindig is szívügye volt: a művészetek és kiállítások világával való tartalmi találkozás. Egy csodás ikerpár, Sára és Léna édesanyja. A lányok 6 és fél hónapra születtek, eltérő mértékben CP-vel diagnosztizáltak, mely elsősorban mozgásukat érinti. Ők azok, akikkel Ajándék az Életet nem hétköznapi, különleges módon élni.

Mónika irodai alkalmazottként dolgozott logisztikai területen. Szabadidejében szeret a természetben kirándulni, fotózni.Kislánya, a 2 éves tündéri Lilla epilepsziával él, generalizált hipotón. Betegségének hátterében genetikai eltérés állhat, mely irányba még folynak a vizsgálatok. Lilla egy türelmes, imádnivaló, mosolygós kis angyalka.

Szilvia kisebbik fia születése előtt HR asszisztensként dolgozott, amit imádott. 13 éve főállású Anya. Mióta gyermeke iskolába jár, több ideje jut magára, így csekély szabadidejét tanulásra fordítja. Jelenleg családi vállalkozásként egy öko tisztítószereket forgalmazó webshopot üzemeltetnek. Gyakorlatilag ez vált a hobbijává is, szeret a vevőkkel foglalkozni. Hosszú távon is így képzeli el életüket, mert kisfia állapotával ez összeegyeztethető. Két fiú desanyja. A fiatalabb, Ákos 13 éves, CP-s és közepesen súlyosan mentálisan érintett gyermek. Életvidám fiú, akinek nagy céljai vannak.

Zsuzsa eredetileg cukrász, jelenleg pékáru eladóként dolgozik. Szabadidejében szeret kertészkedni. Két gyermek édesanyja. A fiatalabb Nórika mosolygós tinédzser, aki bár egészségesként született, élete második napján agyvérzést szenvedett el, így halmozottan sérültként éli mindennapjait.

Zsuzsi tanító szakon végzett, egy környékbeli iskolában vizuális nevelés műveltségterületen dolgozik. Legkedvesebb szabadidős tevékenységei közé tartozik tudásának bővítése a gyerekekkel és lélekkel kapcsolatos területeken. Végzett hitoktató képzést és szivacskézilabda tanító tanfolyamot is, melyeket sikeresen alkalmaz munkájában. Kisfia, Nimród 18 hónapos, Down-szindrómával született, életvidám mosolyalbum, egy ennivaló szeretetgombóc, aki segít megtanítani a családot arra, hogy a legkisebb dolognak is örülni kell és a türelem és szeretet mindennél fontosabbak, amivel az akadályok legyőzhetők.

Zita varrónőként dolgozik egy hevedereket gyártó cégnél. Szabadidejét szereti barátnőivel tölteni, vagy otthon olvasni. Tagja egy néptánc csoportnak, ahol a vidám hangulatú próbák kikapcsolódást, lelki feltöltődést jelentenek számára. Kislánya, Alíz 8 éves. Rett szindrómával és test szerte hipotón izomtónussal diagnosztizált kislány.

szöveg: Kerekesné Vincze Judit