HOME SCHOOL
Magyarország, 2020

A koronavírus az oktatási rendszerben is éreztette hatását. Kormányrendelet határozott az otthon maradásról, emiatt a sokak számára ismeretlen távoktatást vezették be. Gyermekeim a kezdeti nehézségek után élvezettel használták taneszközként az internetet. Alsó tagozatos Maja e-mailben kapta minden nap a tanító néni videóját. A felvételt bármikor meg lehetett állítani, újranézni, így nem volt lemaradás. A tanítási idő rövidebb lett, de az önállóan végzett tanulási idő jelentősen meghosszabbodott. Az internet bevonása azonban élmény volt számára, a karantén bezártsága nem jelentett börtönt számára.

Amit a tanár szeme nem lát… A Zoom-os órán kép nélkül is részt lehet venni. Néha-néha Mandula is kihasználta ezt a lehetőséget és bár óra alatt enni tilos, a reggeli ekkor volt a legjobb ízű.

A tornaórához több linket is kaptak a gyerekek. A kiválasztott, 20 perces videó kemény fizikai munkát jelentett, de Maja elhivatott sportolóként megállás nélkül végigcsinálta a feladatokat.

A zeneiskola sem állt le a karantén idején. On-line kapcsolatban voltak a diákok a tanárokkal, szigorú időbeosztásban. Milán gitárórái a távolságtartás ellenére jó hangulatban teltek.

A felelés szemtől szemben, a dolgozatírás szigorú időkorláton belül történt. Ilyenkor az ideiglenes tanterem ajtaja a család elől zárva volt.

A karantén lazításakor a lakóhelytől messzebbre is lehetett már menni, ezért a délutáni online napközi helyett változatosabb,levegősebb programokat szerveztünk. A népszerű helyek még néptelenek voltak, így a 1,5 méter távolság betartása nem okozott különösebb gondot. A tág tér nyújtotta szabadságérzés feltöltődés volt a lányoknak.