Tevevásár Pushkarban

Az indiai Rajastan tartomány egyik leghíresebb fesztiválja a pushkari tevevásár, amit a hindu zarándoklat idején rendeznek, október végén / november elején. Pontos időpontját a holdnaptár alapján asztrológusok határozzák meg.

Az indiai viszonylatban igen csak kis településnek számító városba emberek tízezrei érkeznek ilyenkor. Az esemény mára fesztivállá nőtte ki magát, amit mutatványosok, táncosok, bazári forgatag, koncertek színesítenek.

Rajastan tartomány szinte minden részéből érkeznek árusok, vevők, sokszor 3-4 napi járóföldről. Az állatok lábát felkötik éjszakára, ezzel akadályozzák meg, hogy elfussanak.

A tevék kicsinosítva várnak sorsukra. Ám az orr felett átszúrt fa tüske nem része a díszítésnek. Fegyelmezésre szolgál. Arra rákötve a kantárt, könnyen vezethetőek. A tevehajcsárok azonban nagy fájdalmat okoznak az állatnak, amikor megrántják azt. És ezt sajnos gyakran teszik.

Az állatokat a vásárlás előtt alaposan átnézik. A fogak állapota sok mindent elárul, ezért igyekeznek azt rendbe tenni, hogy az üzlet sikeresebb legyen. Napjainkban kb. 60-100 ezer forintnak megfelelő rúpia az áruk, de ez rohamosan csökken, a teve értékét veszíti.

A pushkari tevevásár idején családok költöznek a városszéli sivatagba. Mint egy hatalmas kemping, nomád körülményekkel. Sátrakat vernek, utánfutóban alszanak, vagy a szabadban töltik az éjszakát.
Esténként tüzet raknak, főznek, énekelnek, beszélgetnek. A tűzhöz a bozótosban szednek gallyakat, de összeszedik a homokban szinte mindenhol fellelhető tevetrágyát is. Parazsa igen alkalmas a főzéshez.

Nagyon sok a gyerek. Családonként akár négyet, ötöt is látni. Míg a nők színes ruhákat hordanak - sokuk kimondottan csinos – addig a gyerekeket alig öltöztetik fel, sokszor csak egy felsőruha van rajtuk. Az biztos, hogy kevesebb a mosnivaló.

A kultúrához hozzá tartozik a törzsi férfiak turbán viselete, melynek változatos színe, mérete és formája viselőjük társadalmi rangját, vallását, vagy területi hovatartozását jelöli. A férfiak összegyűlnek, beszélgetnek, dohányoznak. Láthatóan nem stresszelik magukat.

Míg 20 éve tízezernyi teve érkezett erre az alkalomra, manapság 1-2 ezerre becsülik a számukat. A közel egy évszázados hagyománynak tekinthető vásár eredetileg az állatok adás-vételére jött létre. A teve kiváló haszonállat. Húst, tejet, gyapjút ad. Sajnos nagy az esély, hogy belátható időn belül eltűnik a hagyományos vásár. Bár a teve teherbíró-képességének köszönhetően remek igavonó, szerepét a motorizáció háttérbe szorítja. Külföldi jótékonysági szervezetek küzdenek megmentésükért, a tevekultúra túléléséért.