A BAZ megyei (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) Bőcsön élnek Mamáék.
Irma nénit mindenki csak így szólítja..
6 unokát nevelnek Papával ketten.
Elemér szinte csak aludni jár haza. Pesten dolgozik építkezésen, takarítja az elkészült lakásokat. Hajnali 3-kor kel és este 9-kor ér haza. Az otthoni teendők a nagymama feladata. Ő nem dolgozik, a faluban nincs lehetősége és a gyerekek ellátása lefoglalja az idejét. A 4 kisebb gyerek szülei börtönben vannak. Apjuk 9 éve nem látta őket, de rendszeresen hazatelefonál. Anyjukkal nincs kapcsolat, A legnagyobb Fiú, Kevin úgy döntött, neki már nincs anyja. Helyette Mama jelenti a biztonságot. Mindegyikük tiszteli, szereti Őt. A kérdésre, hogy mit szeretnének Karácsonyra, a válasz gondolkodás nélkül az volt, hogy „Csak azt, hogy a Mama boldog legyen!”

Mamának 5 gyereke született. Az első, másfél éves korában meghalt. Talán ezért vonzódik a babákhoz, amiből több tucat is van a házban. Gyűjti őket és időnként kézbe veszi azokat, játszik velük. Amikor az unokák szülők nélkül maradtak, azonnal döntött: nem szabad őket elszakítani egymástól, nem mehetnek intézetbe, magukhoz veszik, hogy egy család maradhassanak. Másik 2 lány unokáját miután anyjuk elhagyta, és ők nem akartak apjuk új családjával élni, szintén befogadta. A legfontosabb a gyerekeknek a szeretet és az náluk bőven akad.

A házban nincs vezetékes víz. Bár a használtan vett konyhaszekrény az egyik büszkeség, csapot nem szereltek be. A mosogatást vödörben oldják meg. A vizet a gyerekek hordják az utcai közkútból, amit télre sem zár el az önkormányzat.

A fürdőszobát a lavór jelenti. Vasárnaponként befűtik a konyhát és a tűzhelyen melegített vízzel mosakodnak.

Hétköznapokon, amikor Papa nincs otthon, a favágás a fiúk feladata. Tüzifa nincs mindig. Ilyenkor az ismerősöktől kapott léceket, hulladék fát tüzelik el. Néha sikerül venni 1-1 zsák szenet is. Azt szeretik, hosszan ad meleget, kevesebb fára van szükség.

Lacika a legkisebb unoka. Kancsalsága miatt szemüveg kellene neki, de az az óvodában eltört, azóta nincs.

Néhány könyv van csak a házban. Köztük mesekönyvek. Ha nincs más dolga, Mama azokat veszi elő, de rendszeresen olvassa a Bibliát is a gyerekeknek. Patriknak természetes, hogy időnként magától is beleolvas.

A házban a konyha a közös tér. Nem jelent gondot, hogy csak 3 szék van. Ketten is elférnek rajta vagy felváltva ülnek le. Aki nem fér az asztalhoz, az itt írja a leckét is.

A Mama főztje a legjobb! Kedvenc a húsleves, amit a sok tészta tesz tartalmassá. Ha mindenki a konyhában van, akkor lehet tudni, hogy éhesek, ideje a vacsorának. Szerencsére nem éheznek. Nagypapa hazaadja a fizetést és abból jut ennivalóra.

Egy ágyban alszanak a Budai testvérek. Csak a Lánynak – ahogy ők hívják Gabikát- van külön heverője.

Bőcs, 2019. december